mar 16 2011

Węglowodany


Komentarze: 1

Węglowodany to jednocześnie jeden z najistotniejszych składników pokarmu, który daje nam odpowiedniej energii, ale także jeżeli przyjmujemy je nieumiejętnie zdołają być przyczyną nadwagi, albo też otyłości. Musimy stale pamiętać, by przyjmować jak najwięcej węglowodanów prostych, jakie są jak najmniej przetworzone. Wówczas mamy gwarancję, że przy zachowaniu właściwej ilości owych węglowodanów nie będziemy przybierać na wadze. Węglowodany złożone tymczasem są naszą zmorą i niestety występują co raz to nagminniej. Są one dla nas niepokojące dlatego, że po ich zakosztowaniu niesłychanie prędko narasta pułap cukru we krwi, a co za tym chodzi – wszelkie składniki pokarmowe są wchłaniane szybko i może to być przyczyną gromadzenia się tkanki tłuszczowej w własnym organizmie, gdy doniesiemy mu za wiele energii. Przede wszystkim, kiedy nie praktykujemy aktywnego sposobu życia. Gdy ćwiczymy wtedy nawet, gdy zjemy węglowodany złożone posiadamy szanse je wyczerpać w czasie wysiłku fizycznego, albowiem nasze mięśnie potrzebują glukozy do harmonijnej pracy. Jakie towary zawierają węglowodany dla nas złe? Przede wszystkim w białym pieczywie, gdzie użytkowana jest wysoko oczyszczona mąką. Taka mąka to także bułki, biały ryż, makaron, płatki kukurydziane, czy również kartofle. Pozostałe towary to takie, które mieszczą cukier rafinowany, oznacza to wszelkie syropy, słodycze, napoje gazowane. Na nieszczęście wszelkie te artykuły są bez trudu dostępne we wszelkich sklepach, a wszelkie ich alternatywy są akuratnie droższe. Dlatego również sporo ludzi kupuje to co wpadnie im pod rękę, nie zwracając uwagi na węglowodany i pozostałego typu składniki odżywcze. W naszych potrawach powinno się przede wszystkim używać sporej liczby roślin strączkowych. Nie oddziałują one na pułap glukozy we krwi, przez co nie będziemy w stanie tak szybko przybrać na wadze. Generalnie na dzień w naszym jedzeniu mniej więcej 50-70% energii winno pochodzić właśnie z węglowodanów. Resztkę winniśmy dostarczać w postaci białek, jakie są dużo w wyższym stopniu pomyślne dla naszego organizmu i równie konieczne tak jak węglowodany.

dobre-suple : :
Kora
19 lipca 2011, 15:46
Najgorsze że niektórzy rezygnują z węglowodanów w imię diety...

Dodaj komentarz